Tampere-talo saa ilmaa puhdistavan Noxite-katon

3.6.2014

Tampere-talon katon saneeraus jatkuu jälleen tänä kesänä. Materiaaliksi konsertti- ja kongressikeskuksen kattosaneeraukseen on valittu Icopalin kehittämä, ilmasta haitallisia typenoksideja neutraloiva PolarTop Noxite -bitumikermi .

Ensimmäinen Noxitella katettu, Icopal Katto Oy:n urakoima 1300 neliön kokoinen osa Tampere-talon katosta valmistui viime kesänä. Nyt heinäkuussa Icopal Katto Oy jatkaa urakkaa; tällä kertaa saneerataan katon suurin osio, noin 2000 neliön kokoinen alue.

PolarTop Noxite on paitsi katteena laadukas, myös ympäristön kannalta parempi vaihtoehto: Noxite-katteen pintasirotteeseen lisätty titaanidioksidi neutraloi ilmasta haitallisia typenoksideja pieneksi määräksi nitraattia joka huuhtoutuu katolta sadeveden mukana pois.

Astetta ekologisemman kattomateriaalin valinta istuu hyvin Tampere-talon toimintaperiaatteisiin. Myös kiinteistön kunnossapidossa kestävä kehitys huomioidaan valinnoissa laadusta tinkimättä. Tampere-talolle myönnettiinkin toukokuussa Joutsenmerkki ensimmäisenä kongressikeskuksena Pohjoismaissa.

 

Noxitesta apua myös sammaloitumisen ehkäisyyn?

 

Titaanidioksilla on kattomateriaalissa ilmaa puhdistavan vaikutuksen lisäksi muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia: vaalea väri heijastaa auringon säteilyä pois, mikä osaltaan vähentää koneellisen viilennyksen tarvetta kesähelteillä.

Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto on havainnut Noxite-katteesta muutakin hyötyä. – Noxite katteen pinta on pysynyt erityisen puhtaana. Perinteisen tumman bitumikermikatteen pintaan alkaa pikkuhiljaa kasvaa sammalta mutta Noxite-katto on meillä pysynyt puhtaana, Koivisto kertoo. – Tämä tuo ajan myötä säästöä pienempinä puhdistuskustannuksina.

Titaanidioksidia käytetään muissakin rakennusmateriaaleissa: esimerkiksi huurtumattomat ja itsepuhdistuvat ikkunat sisältävät titaanidioksidia. Fotokatalyyttisten ominaisuuksien ansiosta titaanidioksidi estää epäpuhtauksien tarttumisen materiaalin pintaan.

 

Mitä titaanidioksidi on? Entä typen oksidit?

 

Titaanidioksidi (TiO2) on titaanipigmentti jota käytetään muun muassa elintarvikkeiden ja kosmetiikan valmistuksessa. Myös rakennusmateriaalien valmistuksessa titaanidioksidia on käytetty jo pitkään; se on yleinen ainesosa esimerkiksi maaleissa sekä huurtumattomissa ja itsepuhdistuvissa ikkunoissa.

Yhdessä auringon UV-säteiden, sateen ja tuulen avulla titaanidioksidi neutraloi ilmasta typen oksideja joita syntyy esimerkiksi liikenteen ja teollisuuden päästöinä. Typen oksidit ovat kasvihuonekaasuja jotka aiheuttavat muun muassa maaperän ja vesistöjen happamoitumista. Lisäksi ne aiheuttavat terveyshaittoja erityisesti astmaatikoille. 

 

Lue lisää Noxitesta tuotesivulta

Tampere-talolle Joutsenmerkki (Tiedote Tampere-talon sivuilla)