Uudenlaista kaupunkiasumista - tyyppitalolle valittiin ilmaa puhdistava Noxite-katto

27.10.2014

Uudenlaista asumista ilmaa puhdistavan Noxite-katon alla

Yksiö puutarhassa on aivan uudenlainen tapa asua; kompaktin kokoinen omakotitalo jossa on kaikki tarpeellinen mutta ei mitään liikaa. Ensimmäinen yksiön kokoinen tyyppitalo on valmistumassa Vantaalle ja se on saanut katteekseen ilmaa puhdistavan Noxite-kermin.

YksioPtarhassaMatala550

Arkkitehtiopiskelija Olli Enne sai idean minitaloon pohtiessaan ruuhka-Suomen asuntopulaa – Pääkaupunkiseudun omakotitaloalueilla on osittain rakennetuilla tonteilla käyttämätöntä rakennusoikeutta kolme miljoonaa neliömetriä, Enne kertoo. Kovin suuria rakennuksia ei omakotitalojen puutarhoihin rakenneta – mutta ei tarvitsekaan. Helsingissä on kipein tarve nimenomaan pienille asunnoille ja siihen tarpeeseen Yksiö Puutarhassa vastaa. 

 

Ekologinen asumismuoto

Yksiöt puutarhoissa tiivistäisivät kaupunkirakennetta mikä osaltaan tekee uudesta asumismuodosta ekologisen vaihtoehdon. Tarvittava infrastruktuuri on jo olemassa ja liikenteen määrä suhteessa asuntojen määrään vähenee, kun maapinta-ala on rakennettu tiiviimmin.

Myös pieni asuinpinta-ala tekee asunnosta ekomman. Talosta silti ei ole pyritty suunnittelemaan pienintä mahdollista, vaan päämääränä on ollut optimoida tilat nykyaikaiseen, kaupunkimaiseen asumineen. Kerrosalaa talossa on hieman alle 50 kerrosneliötä joten rakennuksesta ei tarvita energiatodistusta.  

YksioPuutarhassaNoxite250 

 

Tyylikäs katto vaalealla kermillä – plussana puhtaampi ilma

– Halusin taloon huopakaton, Olli Enne kertoo. - Kun kattokulma on näin jyrkkä - 60 astetta - muodostuu katto merkittäväksi julkisivupinnaksi. Noxite on juuri sopivan sävyinen harmaa - elegantti.

Myös ekologisuus on yksi rakennuksen materiaalivalintoja ohjaava tekijä. Rakennuksessa käytettävät tuotteet onkin Enteen mukaan pyritty aina valitsemaan ekologisimmasta päästä - kustannustehokkuutta unohtamatta. Tällaisilla kriteereillä ilmasta typenoksideja neutraloiva Noxite on nappivalinta.

Noxite-tuotteiden typpipäästöjä neutraloiva vaikutus perustuu sirotteen sisältämään titaanidioksidiin (TiO2). Se toimii katalyyttina joka muuntaa haitalliset typenoksidit nitraatiksi auringonvalon vaikutuksesta. Sade ja tuuli huuhtovat nitraateiksi neutraloidut partikkelit mennessään.

 

Ensimmäiseksi kodiksi, työtilaksi tai vaikka lisätulon lähteeksi

Yksiö Puutarhassa joustaa tarpeiden mukaan. Isomman talon pihapiirissä sijaitseva pikkuinen omakotitalo sopii ensimmäiseksi omaksi kodiksi opiskelijalle tai pienelle perheelle ja siinä voi hyvin asua myös esimerkiksi hoivaa tarvitseva lähiomainen.

Antamalla pihapiirin pikkutalon vuokralle talosta saa lisätuloja vaikkapa eläkkeen rinnalle. Kotona työskentelevä puolestaan saa puutarhan yksiöstä rauhallisen kotitoimiston.

Lue lisää:

Yksiö Puutarhassa

Noxite, ilmaa puhdistava katto