Metallic taipuu moneen kohteeseen! Metallipintaisella kermillä valmistui näyttävä kuparipintainen vesikate sekä katon palokatkot

27.10.2014

 

Metallic – näyttävä metallipintainen kate monenlaisiin kohteisiin

Metallic on hitsattava kumibitumikermi joka on pinnoitettu metallikalvolla. Pinnoitevaihtoehtoja on kolme: kupari, alumiini ja ruostumaton teräs. Metallic soveltuu katteeksi sekä jyrkille että loiville katoille. Paloturvallisena materiaalina sitä käytetään myös bitumikermi- eli huopakattojen palokatkoina.

Metallic on taipuisa ja metallikatoksi helposti käsiteltävä materiaali. Se taipuu monenlaisiin kattomuotoihin ja -kohteisiin: kaariin, kupoleihin ja jiireihin. Metallipintansa ansiosta se sopii myös samaan kokonaisuuteen konesaumatun katon kanssa.

Kuparipintainen Metallic asennettiin konesaumatun kuparikaton kumppaniksi

Metallinhohtoinen katto ei välttämättä tarkoita konesaumattua teräs- tai kuparikattoa, vaan metallisen pinnan katolle saa myös metallipinnoitetulla bitumikermillä. Konesaumakatto vaatii katolta jyrkkää kaltevuutta – Metallicilla myös loivalle katolle on mahdollista saada metallinen pinta katon toimivuuden siitä kärsimättä.   Kakkonen5lev250 
kakkonen6lev250

Joensuulainen liikemies Kyösti Kakkonen laajensi kotiaan ja rakennutti samalla uuden autotallin. Ympäristöönsä sulautuvan alkuperäisen rakennuksen katto on tehty konesaumatusta kuparista ja samaa sävyä haluttiin myös laajennusosan ja autotallin kattoihin.

Uusien kattojen loivuus asetti kuitenkin haasteita kattomateriaalille: konesaumakatto sopii paremmin jyrkemmille katoille. Ratkaisuksi löytyi Icopalin kuparipinnoitettu kumibitumikermi Metallic.

- Metallic sopii sekä loiville että jyrkille katoille. Kun katto on suhteellisen loiva, bitumikermillä saadaan varma lopputulos, kertoo kohteen projektipäällikkö Mika Antrela Icopal Katto Oy:stä.

 

Metallicista palokatkot John Deeren tuotantolaitoksen katolle

Samaan aikaan toisessa joensuulaisessa kattokohteessa Metallicia asennetaan toisenlaiseen tarkoitukseen; tuotantolaitoksen bitumikatteen palokatkoiksi.

Metsäkonevalmistaja John Deeren tuotantolaitoksen vesikatto on tullut käyttöikänsä päähän ja katto saneerataan. – Katto on rakennettu 1970-luvun alussa joten nyt oli aika uusia se, kertoo Icopal Katto Oy:n projektipäällikkö Petri Tarvainen. - Samalla katolle lisättiin nykymääräysten mukaiset palokatkot.

 JohnDeere2lev250
JohnDeere3lev250 

 Palokatkot tehdään paloalevittämättömästä materiaalista ja niiden tarkoituksena on estää mahdollisen tulipalon leviämistä lentopalona. Palokatkot tehdään tavallisesti tuomalla palokatkokohtaan soraa tai käyttämällä siinä pintakerminä paloalevittämätöntä metallipintaista kermiä.

– Tässä kohteessa on suhteellisen jyrkkä sisäänpäin kaatava katto, Tarvainen kertoo. – Sora liikkuu herkästi kaltevalla katolla joten Metallic sopii tähän paremmin. Myös painorajoitteiden puolesta Metallic oli varmempi valinta - se on selvästi muita vaihtoehtoja kevyempää eikä hankaloita lumenpoistoa.

John Deeren tuotantolaitoksen saneerattavan katto-osuuden pinta-ala on yhteensä 3200 neliötä ja tästä 720 neliötä eristetään Metallic-kermillä. Kohteen urakoitsijana toimii Icopal Katto Oy.