musta_plano_ikkunat

Räystäspellit ja muut tarvikkeet jyrkille katoille

 

 

Räystäspellit

 

Bitumikatteen alaräystäillä suositellaan aina käytettäväksi räystäspeltiä eli ns. tippapeltiä. Näin räystäästä saadaan siisti ja huoliteltu. Samalla pelti suojaa räystäslautoja ja seinärakennetta kastumiselta. Kattoliiton ohjeistuksen mukaisesti räystäspellin laipan tulee olla 150 mm levyinen, jotta se saadaan kiinnitettyä luotettavasti alustaan ja bitumikatteen kiinnitys peltiin saadaan riittävän leveältä alueelta.

Räystäspelti kiinnitetään aluslaudoitukseen huopanauloilla tai litteäkantaisilla ruuveilla noin 100 mm:n välein (sik-sak-kiinnitys), jotta lämpöliike ei rasita päälle asennettavaa bitumikatetta. Perinteistä tapaa, jossa alaräystäälle asennettava vaakakaista käännetään reunan yli ja naulataan alimman ruodelaudan etureunaan, ei voida suositella, koska naulat pumppautuvat ajan myötä puusta ylös ja käännetyn reunan repeytymisriski kasvaa. Katon saneerauksen yhteydessä tällaisille katoille on suositeltavaa lisätä räystäspellit, näin katolle saadaan lisää käyttöikää. 

Räystäspelti asennetaan bitumikatteilla mahdollisen aluskermin päälle, ennen pintakermiä tai Plano-kattolaatalla ennen räystäskaistaa. Päätyräystäiden toteutukseen voidaan bitumikatteilla käyttää useita erilaisia toteutusvaihtoehtoja, esimerkiksi Icopal Päätyräystäspeltiä jossa on pieni korotusosa joka ohjaa vettä niin ettei se tuulellakaan roisku kastelemaan päätyräystäslautoja tai seinää. Katemateriaalien asennusohjeissa on lisätietoa räystäspellin asentamisesta. 

Katso räystäspeltien valikoima tuoteluettelosta (2019)

 

Katso tästä kuinka tehdään bitumikaton kulmapellitys!

 

 

Siirry tästä Icopalin YouTube-kanavalle katsomaan video pellityskulman tekemisestä