Kukkapuro

Ateljee Kukkapuron aaltoileva katto sai ekologisen Noxite-katteen

Sisustusarkkitehti Yrjö Kukkapuron ja taidegraafikko Irmeli Kukkapuron Kauniaisissa sijaitseva ateljee sai kesällä uuden katon, kun jo 40 vuotta vanha katto ei enää ajanut asiaansa. Betonipinta oli aiemmin peitetty kattohuovalla, mutta nyt se sai uuden ekologisen Noxite-kermin.

Kukkapuro1_WEB

Ateljee Kukkapuron suunnitteli 1960-luvun lopulla Yrjö Kukkapuro yhteistyössä tekniikan tohtori Eero Paloheimon kanssa. Kukkapurot tarvitsivat itselleen työskentely- ja asuintilan, eikä sopivaa tilaa tahtonut löytyä pääkaupunkiseudulta.

- Siihen aikaan taiteilijat ja arkkitehdit halusivat asua ja työskennellä vanhoissa teollisuustiloissa, mutta tällaisia tiloja oli hyvin vähän vapaana pääkaupunkiseudulla. Niinpä päätimme rakennuttaa itsellemme oman teollisuushallin vaimoni Irmelin isän tontille Kauniaisiin, kertoo Yrjö Kukkapuro.

Paloheimo laski tarkkaan aaltoilevan katon mitat Otaniemessä Teknillisen korkeakoulun tietokoneella, joka 1960-luvulla oli yksi Suomen ainoista tietokoneista. Katto valettiin lautamuotin avulla betonista ja maalattiin valkoiseksi. Maali alkoi kuitenkin kuplia jo ensimmäisen talven aikana.

Seuraavaksi katon päälle kokeiltiin kumibitumihuopaa. Se pisteliimattiin kiinni, jotta kosteus pääsi poistumaan katon pinnasta.

Ekologisuus suurta plussaa
 

 

- Vanha katto toimi pitkään täydellisesti, mutta pikku hiljaa sen valkoinen pinta alkoi olla niin likainen, että jotain oli taas tehtävä. Soitin Icopalille ja kysyin heiltä, millainen kate olisi paras ratkaisu. Minulle ehdotettiin Noxite-katetta valkoisella pintasirotteella, Yrjö Kukkapuro kertoo.

Noxite-bitumikatteet on pinnoitettu sirotteella, joka yhdessä auringon, tuulen ja sadeveden vaikutuksesta neutralisoi ilmasta ympäristölle haitallisia typen oksidipäästöjä. Titaanioksidi toimii katalyyttina muuntaen typenoksidin vähäiseksi määräksi nitraattia.

Auringon ultraviolettisäteily saa pintakermin ja sirotteen sisältämän titaanioksidin neutraloimaan tehokkaasti yli 90 % katon pinnalle laskeutuneista typenoksidihiukkasista. Noxite-tuotteet siis poistavat haitallisia hiukkasia, ennen kuin sade tai tuuli poistaa ne katolta.

- Ekologisuus on minulle tärkeää huonekalujen valmistuksessa ja myös katemateriaalin valinnassa se oli suuri plussa, sanoo Kukkapuro.

Ateljee herättää kiinnostusta maailmalla

 

Kukkapurojen ateljeesta on sen historian aikana tehty juttuja lukuisiin lehtiin ympäri maailmaa. Ateljee ei normaalisti ole auki yleisölle, mutta siellä on kuitenkin silloin tällöin pidetty yksityisiä huonekalu- ja grafiikkanäyttelyitä. Helsingin designpääkaupunkivuoden kunniaksi ateljee tulee kuitenkin olemaan auki yleisölle kesällä 2012.

 

Teksti: Heidi von Bell                            

Kuvat: Veikko Kähkönen

 

Yrjö Kukkapuro (s. 1933)

Sisustusarkkitehti, muotoilija, professori

-          Toimi Taideteollisen korkeakoulun professorina 1974-1980 ja rehtorina 1978-1980.

-          Pysyvät näyttelyt muun muassa New Yorkin Museum of Modern Artissa ja Lontoon Victoria and Albert Museumissa.

-          Merkittävimmät tunnustukset ja palkinnot: Suomen Ulkomaankauppaliiton palkinto (1959, 1961), Muotoilun valtion muotoilupalkinto (1970), Alvar Aalto -säätiön Artek palkinto (1982), Pro Finlandia -mitali (1983), Kaj Franck -muotoilupalkinto (1995).